Честит Рожден Ден

Асен Стефанов
Преди 60 години...

Звънете камбани!Роди се Богиня
и баща и е обвзет от възторг.
Злите орисници той гони  в горите.
За орисия вика само добрите.
Те бързо долитат
и орисия започват да вплитат.
Първата казва-да бъде добра,
втората-да бъде красива,
трета, четвърта,пета наричат:
Да бъде работна,да бъде грамотна,
да бъде люблива,да ражда красиви деца
и да може да прави още много други неща.
Най-младата от далече долита
И своите думи в орисията вплита:
Да бъде обичана,тя да обича
и никога да не бъде сама!
Накрая най-старата мъдро отсича:
Да има голямо-любящо сърце,
целият свят да обича
и да го прегръща с двете си ръце!
След тях старият дядо пред нея застава
и тихо нежни думи реди:
Момето да се казва Невенка!
и да бъде по-хубаво от всички други моми.
Ехтете камбани!
Роди се Богиня!
И получи добър благослов.

___________________________

И днес...
 
Звънете камбани!
Пред нас е Богиня!
Вижте я колко е млада и щастлива сега!
Като че няма грижи за нея,
като че няма за нея тъга!
Богиньо,ти спечели нашата възхита
и целувките на двете ти ръце,   
с това което прави без насита
за дом,съпруг,родители,деца.
С работата си за науката и за школото-
спомни си само колко хора ти очовечи!
С работата си за обществото-
къде не бяха твоите ръце и твоите очи?
Кажи ни мила,как успя в годините,
след толко труд,грижи и тъга,
след толко удари съдбовни
и след толкова вдовишка самота,
да съхраниш таз капчица нежност
в сърцето си,
с която ни даряваш всички сега?
Замълчи, не казвай!Ние знаем!
Такае защото си обичана
и знаеш ,че никога няма да бъдеш сама.
Ехтете камбани!В чест на Невенка!
Тя е родена на днешният ден.
А ние нека поклон и направим
И да и кажем:

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

 
Иллюстрация...художник Дойчо Бояджиев