Сталинград

Асен Стефанов
МУЗИКА

http://www.youtube.com/watch?v=sailmeWkm_A&feature=related


Сталинград! Когато чувах това име-потрепвах удивен.
Поразяваше ме храброста на съветските войни.
и всеки път се заричах-нейде дълбоко вътре в мен,
да дойда и се поклоня пред знамената му бойни.

Сталинград! Където шепа земя на половин е желязо.
Сталинград! Изгорен и разрушен до основи.
О, как исках да дойда и да видя от близо,
как е увековечена паметта на твоите герои.

Москва, Домодедово, с Ту-104 заВолгоград летим!
От илюминатора, в далечината виждам вече Волга,
ето го иВолгоград, бентове, шлюзове, заводски дим
и старата “Кача”. С един поглед да го обхвана-немога.

Ето ни с нашият Гид и училищния фотограф.
На подстъпите към Мамаев Курган- чуваме мелодия:
Ставай страна огромная... Какъв чудесен епитаф!
Тръгваме по стълбите-страници от неговата история.

Фотографът ни снима и ми шепне на ухото:
Счелкайте тавариш полковник, счелкайте!
Апаратчето ми, колко е малко-горкото.
Може ли да побере това изкуство-величайше?

“Родина мат”и “Залата на бойната слава”,
“Стоят на смерт”и таз чудесна”Пиета”,
Гледам и се чудя какво друго ми остава?
Сталинград - покланям се пред бойните ти знамена!

 
Волгоград юни 1972 година