Ахматова - Wild honey smells like spaciousness

Кристина Девулите
Wild honey smells like spaciousness,
Dust - like a sunny ray,
Like nothing - gold, and precious lips -
Like violets in May.
Like water, mignonettes should smell,
And love - like apples, but
May each discover for himself
That blood will always smell like blood...

And in vain an old procurator
Was washing his hands in public,
While a sinister mob was shouting;
And in vain a cursed queen of Scotland
Was wiping the scarlet droplets
Off her narrow palms in the humid
Gloom of her misbegotten palace...

______________________________



Привольем пахнет дикий мед,
Пыль - солнечным лучом,
Фиалкою - девичий рот,
А золото - ничем.
Водою пахнет резеда,
И яблоком - любовь.
Но мы узнали навсегда,
Что кровью пахнет только кровь...

И напрасно наместник Рима
Мыл руки пред всем народом,
Под зловещие крики черни;
И шотландская королева
Напрасно с узких ладоней
Стирала красные брызги
В душном мраке царского дома..

(c)Ахматова