Цветаева - Eyes mislead

Кристина Девулите
Eyes mislead, beckon embraces,
Passion weaves its craft.
Thus, I promise you in case I
Find another love:

Doesn't matter whom I'm kissing
When desire grows,
Matters not, to whom I'd whisper
My most sacred oath -

Stay as chaste as mothers tell us,
Modestly abide,
Never to another dwelling
Cast a roving eye -

Look, my cypress cross is wistful -
You recall its lore.
All'll be back - if you just whistle
Standing at my door.

____________________________

Все глаза под солнцем – жгучи,
День не равен дню.
Говорю тебе на случай,
Если изменю:

Чьи б ни целовала губы
Я в любовный час,
Черной полночью кому бы
Страшно ни клялась,-

Жить, как мать велит ребенку,
Как цветочек цвесть,
Никогда ни в чью сторонку
Глазом не повесть…

Видишь крестик кипарисный?
- Он тебе знаком –
Все проснется – только свистни
Под моим окном.

22 февраля 1915

(c)
::