Новолуние

Весела Йосифова
Нова луна е изгряла.
Светла и топла.
Ято гълъби излетяха
от очите ми
и в гнездо я превърнаха.
В пълнолуние цялото,
свети небето
и са топли под одеалото
и краката, и ръцете ми.
През прозореца, слънчев лъч
щипва ме за пробуждане,
а пък аз съм заспала
на раменете
на едно новолуние.
Пълнолунна съм.

Новолуние
(подстрочник)

Новая луна поднялась.
Яркая, теплая.
Стая голубей взлетела
из моих глаз
и превратили ее в гнездо.
В полнолуние все,
светит небо
и тепло под одеялом
и моим ногам и рукам.
За окном луч солнца
ущипнул меня, разбудил
и я заснула
на плечах
новолуния.
Я полнолунная.