В. Асенов, Яворова ночь, с болгарского

Елена Курелла
Ушёл из жизни замечательный болгарский поэт Воймир АСЕНОВ.

До нова среща, Воймир!





ЯВОРОВА НОЩ

Пиле мило, пиле лобно -
що ми пееш та не спреш -
вече знам какво прокобваш
и аз сам си палнах свещ…
Яворова тъмна мъка
и мен пари и мори -
Македония е пъкъл,
стон без нощи и зори…
О, слепецът е щастливец
че не вижда тоя свят,
в който брат брата убива
и без съд е пак нерад…
Каин пак убива Авел
и прости ми, Отче наш,
но човешката държава
е измислен твой мираж…
Няма я щом правда няма!
Златен дух е властелин
тук и пак цари измама,
а Човек е блуден син…
Ей го - син ти и поета -
с кръст от нож и от пищов -
Отче наш и този клетник
чака твоя благослов…
Ти не идваш, а пред храма
Яворов е сляп светец
и за страшната му драма
Лора сплела е венец!

ЯВОРОВА НОЧЬ

Милый птенчик всё щебечет -
я в предчувствии молчу -
на пороге жуткий вечер -
сам себе зажгу свечу…
Чёрной мукой изнуряет
Яворова ночь меня -
Македония пылает -
ад и стоны из огня…
Счастлив тот, кто слеп - не видит
мир, в котором брата брат
убивает - мёртв невинный,
а палач не виноват…
Снова Авеля зарезал
Каин… Отче наш, прости,
но державою ты грезишь -
мир людской - мираж в пути…
Нет его, как нет и правды!
Дух наживы - властелин,
правят здесь корысти нравы,
человек - твой блудный сын…
Вот - стоит твой сын в смиренье -
револьвер и меч крестом -
твоего благословенья
ждёт поэт перед концом…
Не приходишь, а у храма
Яворов* - слепой святой -
и венчает эту драму
Лора**  ангельской рукой!

_______
* Пейо Яворов - болгарский поэт, классик
** жена П. Яворова