Энн Тэйлор 1782-1866. Моя мама

Владимир Маркелов
Кто грудью выкормил меня,
И успокаивал, любя,
Целуя, щёчки теребя? –
Ты, мама!

Когда уснуть я не хотел, -
Кто колыбельную мне пел,
И убаюкивать умел? –
Ты, мама!

Кто смог молитве научить,
И жизнь, и Библию любить,
По тропам мудрости ходить? –
Ты, мама!

Пока живу – молюсь судьбе,
Всю нежность я отдам тебе,
Кто был настолько щедр ко мне –
Мамуля!



Ann Taylor (1782-1866).  My mother


 Who fed me from her gentle breast,
 And hush'd me in her arms to rest,
 And on my cheeks sweet kisses prest?
   My Mother!

 When sleep forsook my open eye,
 Who was it sang sweet hush-a-by,
 And rock'd me that I should not cry?
   My Mother!

 Who taught my infant lips to pray,
 And love God's holy book and day,
 And walk in wisdom's pleasant way?
   My Mother!

 And can I ever cease to be
 Affectionate and kind to thee,
 Who was so very kind to me,
   My Mother!

(from «Original Poems for Infant Minds»)