Малък Сечко

Весела Йосифова
Под една върба ме спряха.

Даже май ми прошептяха.

Гледам - шарени потури -

всичко може в тях да туриш.

 

Вързах пъстрата шамия

и не чаках икиндия.

Запрестъпях, запрестъпях -

в седем-осми го настъпих.

 

Той полегна във тревата -

стискал го чепикът лански.

И не тропал - само чакал

да му сторят „Бог да прости".

 

Свалям пъстрата шамия,

че не ми е Заговезна.

Аз го мислех, че е Август,

а пък той бил Малък Сечко.