Silentium

Âÿ÷åñëàâ Ñèðèí
(Wiersz F. Tiutczewa)

Ukrywaj sie, i milcz, i kryj
Marzenia swoje. Nimi zyj —
W skrytosci ducha one niech
Sie rodza niby przez lzy smiech,
Jak gwiazdy w cicha noc — bez slow,
Lubuj sie w nich — i nic nie mow.

Jak moze serce podac znak?
Innemu cie zrozumiec jak?
Czy ktos zrozumie choc twoj gest?
Mysl wyrzeczona klamstwem jest.
Wysadzajac, wzburz zrodla snow,
Sie nimi zyw — i nic nie mow.

Sam jestes sobie pan i brat —
Jest w duszy twojej caly swiat
Tajemno-czarodziejskich dum;
Zagluszy ich zewnetrzny szum,
Promienie dnia rozpedza znow,
Ich sluchaj spiew — i nic nie mow!..

Czerwiec, 2006