Осень. Петър Караангов

Юрий Сарсаков
Небо сухое, беззвучнее тьмы,
ракушкой висит над бездной.
Что ж, вместе с летом отсюда и мы
завтра уедем.

В кораблике желтом пересечем
белый залив пустынный.
Волны, разбуженные винтом,
будут за нами стынуть.

Будем мы слушать, как ветер трубит,
смотреть, как маяк вдали светит.
И будет тебя от прохлады знобить
в зимней твоей жилетке.

Жалея о днях, что уже утекли,
украдкою ты заплачешь.
Померкнут, себя по туману разлив,
цвета твоих летних платьев.

И лист, свой полет завершить не успев,
Коснется руки прощально.
С тобой обменяемся взглядом в купе,
взрослее вдруг став и печальней.


Есен

Небето е сухо – небе без звук,
като черупка на мида.
И ние със лятото утре оттук
ще си отидем.

С корабче в жълти и бели бои
залива ще преминем.
Развеселените морски води
бавно след нас ще стинат.

Вечерта ще гледаме от бургаския бряг
как фарът созополски светка.
И ти ще тръпнеш от вечерния хлад
в зимната си жилетка.

Жаркият спомен на изтеклите дни
едва ли ще те стопли.
Ще угаснат пъстрите светлини
по твоите летни рокли.

И един лист от есенното небе
ще ни докосне прощално.
Ще се погледнем после
       във влаковото купе –
по-възрастни и по-печални.

1963