На теми Т. Г. Шевченко украiнська мова

Globa
       Стоїть верба,серед поля,пилом припадає
       Проїхали чумаченьки,шляхом попiд гаєм
       Заспiвали сумну пiсню-хто не чує-плаче
       Про дiвчину,що кохає,про долю козачу
       Косарики засмутились,що пiсню почули
       З пiд бриликiв задивились,та так,щой не зчули
       Як косити перестали,бо душа сумує
       Засмутились,поставали-нiхто не жартує
       Потягли вози чумацькi воли круторогi
       Пил спадає,день згасає,верба край дороги
       Та чомуж ти,мiй народе,так сумно спiваєш,
       Не смiєшся,не жартуєш,та злу долю маєш
       Чому таки бiдкаєшся-наче на чужбинi?
       Чорний колiр та червоний - в твоїй скатертинi
       Деж- зелений-гай спiвучий?Де жовтий-бджолиний-
       Глечик меда гречаного?Де неба край - синiй?
       Чи будемо й ми веселi iз життя радiти?
       Чи станемо сумувати-злої долi дiти?