Невозвращенец - Владимир Левчев

Антонио Ховер
1.
В каждой минуте -
Города городов,
Небес пласты,
Облака, перерывисто подсвеченные
Солнцем залитые окна
В каждой минуте -
Коридоры,
Ведущие в темные комнаты.

Кто там живет?
Что сказать им?
Как уживемся вместе?
Не знаю.

Каждую
Минуту
Прохожу
Двери, ведущие к жизни вечной.

2.
Душа моя!
Мы виноваты
Тем уже, что знаем
Наше одиночество,
Наш конец
Виноваты мы.

Нас изгнали из Рая.
Стрелок часов мечи
Не дают войти
В Вечность
Через двери минут


Оригинал:

1.
Всяка минута
има многомилионни градове
и небеса,
озарени бързи облаци,
запалени от залеза прозорци...
Всяка минута
има тайни коридори,
водещи към тъмни стаи.

Кой живее там?
Какво бихме си казали?
Как бихме заживели заедно?
Не зная.

Всяка минута отминавам
безброй врати
към вечния живот...

2.
Виновни сме душа, че знаем
за самотата си, за края.
Виновни сме.
И сме изгонени от рая.

Часовникът със двете саби
не ни допуска да се върнем
през входовете на минутите
в Безкрая.