Юрий Андрухович. Самойло Немирич, авантюрист

Андрей Пустогаров
САМОЙЛО НЕМИРИЧ, АВАНТЮРИСТ,
ПОСАЖЕННЫЙ ЗА ИЗНАСИЛОВАНИЕ В БАШНЮ,
САМОМУ СЕБЕ

ты вчера был герой наряжал себя в плащ
на конях на санях выезжал на пирушку
ныне в башню посажен рыдай пропащ
изнасиловав девочку разносившую кружки

может спьяну а может скосил тебя шиз
ведь не вижу причин для такого мудацтва
так лежи в кандалах гулко брошенный вниз
ты что пил и стрелял с целой кучей богатства

ты имевший пол города курв и дружков
пировал пел и в сисек играл погремушки
опозорил себя все семейство и львов
и девчонку и курв и отчизну и кружки

распоследний теперь князь отребья
за ребенка что верно не съел бы и муху
вот лежи как тюфяк звякай цепью
и лижи ее гнусный пьянчуга

недостоен еси чтоб кишки твои псам
а судья спросит в лоб не на ушко
у тебя хоть не ведаешь сам
ты девчонку хотел или кружку

иль нетронутой вдруг ты любви захотел
что над рынком взлетает где туши и рыла
что же это за мир все тюрьма да расстрел
и куда понесла его крестная сила

что-то все оно как-то как в яме на дне
разве только вот крыса да сверху кажан
и на Бога на черта лицо ее мне
и на этом аминь разнесчастный болван

С украинского


САМІЙЛО НЕМИРИЧ, АВАНТУРНИК,
ПОСАЖЕННИЙ ЗА ГВАЛТ У ВЕЖУ,
САМОМУ СОБІ

вчора був ти герой одягався у плащ
їздив кіньми і саньми співав пияцки
нині сівши у вежу ридай пропащ
згвалтувавши дівча що розносило пляцки

може сп’яну а може скосив тебе шиз
бо не бачу причин для такого лайдацтва
тож лежи в ланцюгах лунко кинутий вниз
ти що пив і стріляв і мав купу багацтва

мав півміста друзяк і півміста курвів
розважався магнацки цицки мав і цяцки
ти знеславив себе і родину і львів
і дівча і курвів і вітчизну і пляцки

ти тепер найостаннішний князь волоцюг
за невинне дівча що не з’їло б і муху
цокоти у пітьмі і лижи свій ланцюг
і лежи мов лантух окаянний свинтуху

недостоєн єси щоб кишки твої псам
запитає суддя та не в янка чи в яцка
а у тебе хоча ти не відаєш сам
чи дівчини хотів чи хотів її пляцка

чи кохання хотів що не торкане ще
пролітає над ринком де рила і туші
ну бо що це за світ і куди він тече
коли в ньому лиш тюрми і вежі й катуші

якось воно так у глибокій дірі
і на Бога на чорта це личенько біле
от хіба що лишень упирі і щурі
і на цьому амінь бідолашний дебіле