Загадки дiдуся назара украинский язык

Валентина Черняева
Оце вже друга книжечка моя.
В ній знову запитання ставлю я.
Мету поставив, діти, я велику:
В питаннях римами вас збити з пантелику.
Навмисно я так рими підібрав,
Щоб в пастку неуважний попадав.
Та всі ці хитрощі, хіба, мої дарма?
Напевно, серед вас таких нема?
Тож нагадаю, діти, відповідь мені
Потрібно дати тільки «ТАК» чи «НІ».

1. Травицю дзьобає гусак.
Це його їжа? Справді? …

2. Тварин багато на Землі.
На Місяці вони є? …

3. Вусищі довгі має рак.
А крокодил їх має? …

4. Ти по Хрещатику в Москві
Ходив? там є Хрещатик? …

5. Навіщо моряку гамак,
Щоб риб ловити в морі? …

6. Чи їздиш верхи на слоні
До школи на навчання? …

7. Фіалки – квіти весняні,
Осінні -- айстри? Справді? …

8. Колючі голки на сосні.
А кактус має голки? …

9. Капуста, морква і буряк –
Це складники компоту? …

10. Старіш за Бабу Шапокляк
Дівчина Білосніжка? …

11. Лягати спати на стіні –
Це дуже зручно, справді? …

12. На клумбі розцвітає мак.
Він має синій колір? …

13. Трембіти в нас такі гучні,
Що в Африці їх чути? …

14. В дитинстві байки чарівні
Всі люблять слухати, так? …

15. Махає крилами вітряк.
Він робить вітер, справді? …

16. За щоки зерна пхне хом’як,
Щоб в сховище донести? …

17. Прийшли канікули шкільні.
Йдемо навчатися до школи? …

18. Чіпляєш на вантажний гак
Рибалка для риб їжу? …

19. Бувають пальта шкіряні,
З тканини й з хутра. Так це? …

20. Палають дрова у вогні.
Вода вогонь загасить? …

21. Гриби бувають їстівні
Та ще й отруйні, справді? …

22. До лазні ведемо собак
Дресирувати, так це? …

23. Не зрозумію я ніяк,
Чи муха – це комаха? …

24. Розквітли квіти запашні.
Нектар збирають бджоли? …

25. Стрибає коник у траві.
Плете він павутиння? …

26. Здійснились мрії уві сні.
І в дійсності так само? …

27. Відповідай скоріш мені –
Папуги є з хвостами? …

28. Курчата ходять по землі.
До хмар вони злітають? …

29. У норці взимку спить байбак,
А влітку він гуляє? …

30. Тореадор на голові
Сомбреро носить, справді? …

31. І «Буревісник», і «Спартак» --
Спортивні товариства? …

32. Ось грім гуркоче вдалині.
Чи блискавка його зробила? …

33. Насіння – слово в однині,
А в множині – так само? …

34. Бувають букви голосні.
А решту звати тихі? …

35. Відважний воїн був Спартак!
Котигорошок також? …

36. Засяють зірочки ясні,
То значить день настав, так? …

37. Країна є така – Ірак.
Знаходиться в Європі? …

38. Свій дім на нашому вікні
Будує ластівка, так? …

39. Підводний човен в глибині
На риб полює, справді? ...

40. Рубати дрова на столі
Матуся дозволяє? ...

41. Як ведмежатко, спить їжак
У теплій норці взимку? ...

42. Скажи, чим правлять королі:
Авто, локомотивом? ...

43. Писали люди в давнині
Літопис про події? ...

44. Танок веселий – Краков’як.
Це – африканський танец? ...

45. Скажіть, де саме, чи в млині
Підкови коням ставлять? ...

Гей, дівчатка й хлопчаки!
Вжеж охоче й залюбки
Всіх хвалю наприкінці.
Склали іспит! Молодці!