Teczka z wierszami

Валентина Черняева
Kazdy ma robic swoja sprawe

Na debu galazce dzis sroka siedziala
I w swoim jezyku cos opowiadala,
O wszystkim, co widzi: «Zielone sa trawy...
I brzozy sa biale...» Nie ma innej sprawy?

— No znajdz sobie sprawe, zajecie, o, sroko!
— Nie! Wole ja mowic co wpadnie mi w oko.
Ni glosu, ni spiewu mi nie dal Pan Bog,
Toz slowik niech spiewa! Muzyczny ma sluch!
Z nas kazdy na swiat jest do czegos zrodzony,
Dlatego ten swiat jest urozmaicony!
*********************************************

MODNE GROSZKI

Kiedys, wiesz, biedronki male
Szare marynarki mialy.
W ludzkim swiecie i w przyrodzie
Wszyscy klaniaja sie modzie.

A biedronki, szare zuki,
Byly szare, lecz dopoki
Miec zechcialy kolorowe
Marynarki sobie nowe.

-- Gdzie wziac farby? – pomyslaly
Sobie dwie biedronki male.
-- Pomysl! – huczy tak Biedronka, --
Kolor wiezme dzis od Slonka!

-- Tez bym miec czerwona chciala! --
Krowka Boza powiedziala.
Opalaly sie na plazy.
Kazda z nich juz dalej marzy.

-- Marynarki sa czerwone...
Czym ozdobic? – mysla one.
Polecialy tam, gdzie krzaki.
Obok krzakow kwitly maki.

Zobaczyly, co chwileczka --
Z makow sypia sie ziarneczka.
Wdzieczne sa biedronki makom,
Chciely miec ozdobe taka.

Pojdziesz w pole, czy do lasu,
Zawsze tam od tego czasu
Spotkasz zukow w marynarkach.
Rowniez sa w ogrodach, w parkach.

Teraz sa po calym swiecie
Tych biedronek zuki-dzieci,
Wnuki oraz dzieci wnukow...
Wiele-wiele stalo zukow!

Wsrod czerwonych mamy dziwne --
Zolty maja kolor! Inny!
Nie w kolorze jest uroda...
W groszkach! W tym – niezmienna moda!

28.10.2005
****************************************
EWKI DO FELIKSA

Mowil Feliks: «Caly swiat
Od kuFELEK do kaFELEK
Jest skladany tylko z FELEK!»
I byl temu bardzo rad.

Ewka z nim sie nie zgodzily,
Powiedzialy: «Od konEWKI
Do listEWKI wszedzie EWKI
Sa na calym swiecie, mily!

Prosze bardzo! – mowia Ewki, --
Co w ogrodzie rosnie? DrzEWKI!
W jarzynowym sa rzodkiEWKI,
Dlugie rosna tam marchEWKI...


Wejdz do sklepu, kup poszEWKI,
W kancelarii kup pluskiEWKI.
Do ziemniakow daj polEWKI!
Co? Smakuje? Bo sa EWKI!

Widzisz, mily nasz Feliksie,
Tez miescimy w slowkach my sie,
Razem dwie dziewczynki Ewki!
Toz o FELKACH skoncz nam spiEWKI!

5.11.2005
********************************