Латышские народные дайны о деревьях ясень

Валентина Силава
 

Es nenjemtu osha malkas,
Pret beerza pagaliites;
Pati puuta, pati dega,
Pati gausi kureejaas.

Я б не брала дров из ясеня,
Были бы берёзовые поленца;
Сама дула, сама горела,
Сама медленно топилась.

Я б не брала дров із ясеня,
Якби березові полінця мала;
Сама дула, сама горіла,
Сама повагом топилася.
* * *


Cauri gaaju oshu birzi,
Oshu lapas shkjirstiidama;
Oshu lapas shkjirstiidama,
Ozolinju mekleedama.

Шла чрез ясеневу рощу,
Листья ясеня перелистывала,
Листья ясеня перелистывала,
Дубочка выискивала.

Йшла гаєм ясеневим,
Листя ясеня перелистувала,
Листя ясеня перелистувала,
Дубочка вишукувала.
* * *

Beerzinjam balti svaarki,
Osham alas vadmalinjas;
Ozolam zemzaram,
Trim kaartaam ziilju josta

У берёзы юбка белая,
У ясеня сюртучок зелёный;
У дубочка низколистого,
Трёхслойный пояс желудёвый.

У берізоньки спіднця біла,
У ясеня зелений жупанчик;
У дубочка низьколистого,
Трьoхшарний пасок жолудяний.