Латышские народные дайны о деревьях клён

Валентина Силава
Tev, kljavinja, platas lapas,
Apsedz mani lietinjaa;
Ozolinjsh gan gribeeja,
Shauraas lapas nevareeja.

Широколистый ты, кленочек,
Укрой меня от дождика;
Дубочек хотел укрыть,
Листья узкие не могут.

Широколистий ти, кленочку,
Сховай мене від дощичку;
Хотів дубочок сховати,
Вузьке листя не дає.
* * *

Visi koki salapoja,
Oshi, kljavas nelapoja;
Oshi, kljavas tad lapoja,
Kad atnaaca lakstiigala.

Все деревья зеленели,
Ясени, клёны не зеленели;
Ясени, клёны зазеленели,
Когда соловей прилетел.

Всі дерева зазеленіли,
Ясені, клени не зеленіли;
Ясені, клени зазеленіли,
Коли соловейко прийшов.
* * *

Araajinji, eceetaaji,
Maizi mina kaajinjaam,
Cepeejinja goda sieva,
Satin kljavu lapinjaas.

Пахари, хлеборобы,
Хлеб топтали ножками,
Пекарочка-хозяюшка укрывала,
Кленовыми листочками.

Плугатарі, хлібодари,
Хліб топтали ніжками,
Пекла господиня, загортала,
Кленовими листочками.
* * *

Gaisha, gaisha uguntinja,
Meitu maates istabaa:
Liepu koka skali dega,
Sudrabinja luukturos.

Яркий, яркий огонёк,
В девичьей горнице:
Кленовая лучина горит,
В серебрянной лучиннице.

Яскравий, яскравий вогник,
У дівчат в світлиці:
То кленова скіпка горить,
У срібляній скіпочниці.