Латышские народные дайны о деревьях берёза

Валентина Силава
Aiz Daugavas balti beerzi,
Sidrabinja lapinjaam;
Tur aizveda muus maasinju,
Sudrabinja kaleejam.

За Двиной берёзы белые,
Листочки серебрянные;
Туда отвезли нашу сестрицу,
По серебру кузнецу.

За Даугавою берези білі,
Листочки срібляні;
Туди відвезли нашу сестроньку,
По сріблу ковалику.
 ***

Beerzi auga celjmalaa
Beerzi auga celjmalaa
Trijaadaam lapinjaam;
Virsuu raibas, apakshaa,
Vidu bija sidrabotas.

Берёзонька росла у дороги,
Берёзонька росла у дороги
Листочки трёхцветные;
Сверху рябые да снизу,
В средине посеребренные.

Берізонька росла на узбіччі,
Берізонька росла на узбіччі
Трьохкольорові листочки;
Зверху рябі, такі ж знизу,
Посрібленi в середині.
 ***

Rubeniitis rubinaaja,
Pura beerza galinjaa;
Aicinaaja savus radus,
Pie beerzinja pumpuriem.

Тетерев токовал
На берёзовой верхушечке;
Зазывал свою родню
На берёзовые почки.

Тетерук токував
На березовій верхівочці;
Закликав свою родину
До березових бруньочок.
 ***

Per maaminja, mani mazu
Ar beerzinja zhagarinju,
Lai es augu tik lokana,
Kaa beerzinja zhagari.

Бей меня, мамочка, маленькую
Да берёзовой розгочкой,
Чтоб росла я гибкой,
Как берёзовая веточка.

Бий мене, матусенько, маленькою
Та березовою різочкою,
Щоб гнучкою я росла,
Як березова гілочка.
 ***